The thesis aims to highlight how the Blockchain technology can be applied in the context of food traceability to increase the value of the product and to solve any problems related to foodborne diseases. Some Italian companies are analyzed which, among the first, have chosen to invest in this technology to demonstrate to the final consumer the quality of their products, giving the opportunity to know and analyze the entire production chain. The different cases studied bring to light the advantages and application limits of Blockchain technology. Furthermore, Blockchain technology has accelerated its development in the food sector in conjunction with the pandemic period due to COVID-19, especially in the world of home delivery and catering, following consumer requests and market changes.

L’elaborato punta ad evidenziare come la tecnologia Blockchain può essere applicata nell’ambito della tracciabilità alimentare per incrementare il valore del prodotto e per risolvere eventuali problematiche relative ai disturbi alimentari. Vengono analizzate alcune aziende italiane che, fra le prime, scelgono di investire in questa tecnologia per dimostrare al consumatore finale la qualità dei propri prodotti, dando la possibilità di conoscere ed analizzare l’intera filiera produttiva. Attraverso i diversi casi studiati si evidenziano i vantaggi ed i limiti applicativi della tecnologia Blockchain. La tecnologia Blockchain, inoltre, ha accelerato il suo sviluppo nel settore alimentare in concomitanza al periodo di pandemia dovuta al COVID-19, soprattutto nel mondo delle consegne a domicilio e della ristorazione, seguendo le richieste dei consumatori e i cambiamenti del mercato.

Blockchain: "dalla fattoria alla tavola"

ABBATE, ERIKA
2020/2021

Abstract

The thesis aims to highlight how the Blockchain technology can be applied in the context of food traceability to increase the value of the product and to solve any problems related to foodborne diseases. Some Italian companies are analyzed which, among the first, have chosen to invest in this technology to demonstrate to the final consumer the quality of their products, giving the opportunity to know and analyze the entire production chain. The different cases studied bring to light the advantages and application limits of Blockchain technology. Furthermore, Blockchain technology has accelerated its development in the food sector in conjunction with the pandemic period due to COVID-19, especially in the world of home delivery and catering, following consumer requests and market changes.
2020
Blockchain: "from farm to fork"
L’elaborato punta ad evidenziare come la tecnologia Blockchain può essere applicata nell’ambito della tracciabilità alimentare per incrementare il valore del prodotto e per risolvere eventuali problematiche relative ai disturbi alimentari. Vengono analizzate alcune aziende italiane che, fra le prime, scelgono di investire in questa tecnologia per dimostrare al consumatore finale la qualità dei propri prodotti, dando la possibilità di conoscere ed analizzare l’intera filiera produttiva. Attraverso i diversi casi studiati si evidenziano i vantaggi ed i limiti applicativi della tecnologia Blockchain. La tecnologia Blockchain, inoltre, ha accelerato il suo sviluppo nel settore alimentare in concomitanza al periodo di pandemia dovuta al COVID-19, soprattutto nel mondo delle consegne a domicilio e della ristorazione, seguendo le richieste dei consumatori e i cambiamenti del mercato.
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Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/20.500.14239/1001