This Master thesis aims at examining the Italian regional variety spoken in Sicily, and, in particular, in the province of Trapani through a sociophonetic approach. After providing an introduction to the linguistic history of Sicily through the century, we will focus theoretically on the sociophonetic variation of italian dental affricates and rhotics according to the sociophonetic paradigm. The data collected and annotated for these thesis consist in a sentence-reading task with 9 speakers (6 females, 3 males) all from the town of Marsala. We have annotated their production of dental affricates, and analyzed them according to their voicing characteristics and their durational patterns. In particular, our data highlight that the voiceless dental affricate changes in duration in the fricative phase in the post-sonorant phonological context (SCV, e.g. calzino). Moreover, we also claim that the realization of the dental affricates changes in sonority in the initial cluster phonological contexts. In order to explain these phenomena, we correlate these findings with previous literatura on the subject: therefore, we claim that affricate reduction into fricative could be an ongoing language change in the Sicilian Italian variety, whereas the difference in the sonorization of dental affricates may be the result of an adjustment to the northern Italian variety, which is considered by most Italians the prestigious variety. Finally, this thesis present new data with a sociophonetic perspective on a specific Italian variety, aiming at filling a gap in the literature and to open to further studies in the sociophonetics of Italian.
Questa tesi mira a esaminare la varietà regionale di italiano siciliano e del dialetto di Trapani attraverso un approccio sociofonetico. Dopo aver fornito un’introduzione sulla linguistica storica della Sicilia attraverso i secoli, ci concentreremo, teoricamente, sulla variazione sociofonetica delle affricate dentali e rotiche in italiano secondo il paradigma sociofonetico. I dati collezionati e annotati consistono in un compito di lettura con 9 informanti (6 femmine, 3 maschi) tutti provenienti dalla città di Marsala. Sono state annotate le loro produzioni di affricate dentali e sono state analizzate secondo i parametri di sonorità e di durata. In particolare, questi dati sottolineano come l’affricata dentale sorda cambi nella durata della fase fricativa in contesto post sonorantico (SCV, eg. calzino). Per spiegare questi fenomeni, correliamo questi risultati con i risultati precedentemente descritti in letteratura: discutiamo quindi come la riduzione dell’affricata a fricativa potrebbe essere un cambiamento linguistico in atto nella varietà siciliana, laddove la differenza in sonorità delle affricate dentali può essere il risultato di un adattamento alla varietà italiana settentrionale, la quale è considerata dalla maggior parte degli italiani la varietà più prestigiosa. Infine, questa tesi presenta dei nuovi dati in prospettiva sociofonetica su una specifica varietà di italiano che mira a riempire il gap in letteratura e ad aprire la strada a ulteriori studi nella sociofonetica dell’italiano.
Italiano regionale e dialetto siciliano di Marsala (TP): un'analisi sociofonetica di affricate dentali.
CARADONNA, DANILA GIUSEPPA
2018/2019
Abstract
This Master thesis aims at examining the Italian regional variety spoken in Sicily, and, in particular, in the province of Trapani through a sociophonetic approach. After providing an introduction to the linguistic history of Sicily through the century, we will focus theoretically on the sociophonetic variation of italian dental affricates and rhotics according to the sociophonetic paradigm. The data collected and annotated for these thesis consist in a sentence-reading task with 9 speakers (6 females, 3 males) all from the town of Marsala. We have annotated their production of dental affricates, and analyzed them according to their voicing characteristics and their durational patterns. In particular, our data highlight that the voiceless dental affricate changes in duration in the fricative phase in the post-sonorant phonological context (SCV, e.g. calzino). Moreover, we also claim that the realization of the dental affricates changes in sonority in the initial cluster phonological contexts. In order to explain these phenomena, we correlate these findings with previous literatura on the subject: therefore, we claim that affricate reduction into fricative could be an ongoing language change in the Sicilian Italian variety, whereas the difference in the sonorization of dental affricates may be the result of an adjustment to the northern Italian variety, which is considered by most Italians the prestigious variety. Finally, this thesis present new data with a sociophonetic perspective on a specific Italian variety, aiming at filling a gap in the literature and to open to further studies in the sociophonetics of Italian.È consentito all'utente scaricare e condividere i documenti disponibili a testo pieno in UNITESI UNIPV nel rispetto della licenza Creative Commons del tipo CC BY NC ND.
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https://hdl.handle.net/20.500.14239/10662