The products and services we use every day are the results of a long and complex process that involves a multitude of actors. The presence of these processes means that a specific market is created and nurtured, relating to the product or service offered. This process allows people to receive a salary, companies to increase their turnover, and consequently, the states will detect an increase in GDP. Attention is focused on the product that will be transformed from raw material to become a consumer good, instrumental, or service provided later. The tendency towards consumerism leads to producing, by now more than necessary, thinking of finding a possible use of the product in the future even if the market itself did not explicitly request this. Not finding a concrete use for a product means having nullified the whole process that allowed the creation of the goods, thus wasting resources that would have been useful to invest differently. The resources we use are not infinite, and we must be aware of them. The correct use of materials and the reduction of waste can allow the creation of more efficient processes. The rethinking of a production process can make it possible to create disassembled products in such a way as to be able to reuse the various components when the product has reached the end of its life. Not having production waste means keeping raw materials within the production cycle without having to repurchase them. The decrease in the extraction of new materials creates benefits in terms of cost and pollution, decreasing waste. The principle is inspired by the natural regenerative system, where the natural cycle provides for the reuse of waste for a new future production, thus creating a general balance. The circular principle makes it possible to cope with climate change, air pollution, the waste of natural resources and the creation of waste. The resources we have available today are decreasing, and their scarcity combined with the increase in population that we will have in the next few do not allow us to maintain our current linear consumption model. Non-renewable resources are not the only problem, as climate change tends to increase the severity of current and future problems. The paper's objective is to analyze the circular economy, starting from a more general analysis up to focusing on the theme of circularity in the agri-food sector. The analysis of the inefficiencies of the linear system that we adopt today can allow us to fully understand the fundamental objectives of an ideal circular system to be adopted. A circular economic system seeks the optimization of processes for the production and consumption of goods in such a way as to increase the useful life of products by reducing waste and decreasing the extraction of new raw materials.
I prodotti e i servizi che utilizziamo quotidianamente sono il risultato di un lungo e articolato processo che coinvolge una moltitudine di attori. La presenza di questi processi fa sì che si crei e si alimenti un determinato mercato, relativo al bene prodotto o al servizio offerto. Il risultato di questo processo permette alle persone di ricevere uno stipendio, alle aziende di aumentare il proprio fatturato e di conseguenza gli stati rileveranno un aumento del PIL. L’attenzione si focalizza sul prodotto che da materia prima verrà trasformata per diventare poi un bene di consumo, strumentale oppure un servizio che verrà erogato successivamente. La tendenza al consumismo porta a produrre, ormai più’ del necessario, pensando di poter trovare in futuro un probabile utilizzo del prodotto anche se questo non è stato richiesto esplicitamente dal mercato stesso. Non trovare un utilizzo concreto per un prodotto significa aver reso nullo tutto il processo che ha permesso di creare il bene, sprecando in questo modo risorse che sarebbe stato utile investire in maniera diversa. Le risorse che utilizziamo non sono infinite e bisogna esserne consapevoli. Il corretto uso dei materiali e la riduzione degli sprechi può permettere la creazione di processi più efficienti. Il ripensamento di un processo produttivo che possa permettere di creare prodotti disassemblabili in modo tale da riuscire a riutilizzare le varie componenti nel momento in cui il prodotto è arrivato a fine vita. Non avere scarti di produzione significa mantenere delle materia prime all’interno del ciclo produttivo senza doverle riacquistare. La diminuzione di estrazione di nuove materie crea benefici in termini di costo ed inquinamento andando poi a diminuire i rifiuti. Il principio prende spunto dal sistema rigenerativo naturale dove il ciclo naturale prevede il riutilizzo degli scarti per una nuova produzione futura, creando in questo modo un equilibrio generale. Il principio circolare permette di far fronte al cambiamento climatico, all’inquinamento atmosferico, lo spreco di risorse naturali e la creazione di rifiuti. Le risorse che abbiamo oggi a disposizione diminuiscono e la loro scarsità unita all’aumento della popolazione che avremo nei prossimi non ci permette di poter mantenere il nostro attuale modello di consumo lineare. Le risorse non rinnovabili non rappresentano l’unico problema dato che i cambiamenti climatici tendono ad aumentare la gravità dei problemi attuali e di quelli futuri. L’obiettivo dell’elaborato è quello di analizzare l’economia circolare partendo da un’analisi più generale fino a focalizzarsi al tema della circolarità nel settore agroalimentare. L’analisi delle inefficienze del sistema lineare che oggi adottiamo può permetterci di comprendere appieno quali siano i reali obiettivi di un sistema circolare ideale da adottare. Un sistema economico circolare cerca l’ottimizzazione dei processi per la produzione ed il consumo dei beni in modo tale da aumentare la vita utile dei prodotti riducendo i rifiuti e diminuendo l’estrazione di nuove materie prime.
Economia circolare nel settore alimentare
GUERRIERI, ANDREA
2020/2021
Abstract
The products and services we use every day are the results of a long and complex process that involves a multitude of actors. The presence of these processes means that a specific market is created and nurtured, relating to the product or service offered. This process allows people to receive a salary, companies to increase their turnover, and consequently, the states will detect an increase in GDP. Attention is focused on the product that will be transformed from raw material to become a consumer good, instrumental, or service provided later. The tendency towards consumerism leads to producing, by now more than necessary, thinking of finding a possible use of the product in the future even if the market itself did not explicitly request this. Not finding a concrete use for a product means having nullified the whole process that allowed the creation of the goods, thus wasting resources that would have been useful to invest differently. The resources we use are not infinite, and we must be aware of them. The correct use of materials and the reduction of waste can allow the creation of more efficient processes. The rethinking of a production process can make it possible to create disassembled products in such a way as to be able to reuse the various components when the product has reached the end of its life. Not having production waste means keeping raw materials within the production cycle without having to repurchase them. The decrease in the extraction of new materials creates benefits in terms of cost and pollution, decreasing waste. The principle is inspired by the natural regenerative system, where the natural cycle provides for the reuse of waste for a new future production, thus creating a general balance. The circular principle makes it possible to cope with climate change, air pollution, the waste of natural resources and the creation of waste. The resources we have available today are decreasing, and their scarcity combined with the increase in population that we will have in the next few do not allow us to maintain our current linear consumption model. Non-renewable resources are not the only problem, as climate change tends to increase the severity of current and future problems. The paper's objective is to analyze the circular economy, starting from a more general analysis up to focusing on the theme of circularity in the agri-food sector. The analysis of the inefficiencies of the linear system that we adopt today can allow us to fully understand the fundamental objectives of an ideal circular system to be adopted. A circular economic system seeks the optimization of processes for the production and consumption of goods in such a way as to increase the useful life of products by reducing waste and decreasing the extraction of new raw materials.È consentito all'utente scaricare e condividere i documenti disponibili a testo pieno in UNITESI UNIPV nel rispetto della licenza Creative Commons del tipo CC BY NC ND.
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https://hdl.handle.net/20.500.14239/1092