The purpose of this thesis project was to formulate two cosmetic emulsions for the face in order to evaluate their sensory profile. The emulsions have been specially developed with different characteristics and therefore different viscosities to compare the data obtained from the physical measurements to those collected through the administration of the cream sensory analysis questionnaire. Finally, it was considered useful and interesting to carry out the same tests also on samples already on the market, having known and tested properties, with the aim of demonstrating how important it is to correlate the physical behavior of the emulsions with the sensations perceived by the consumer. In developing the thesis we will be able to see how the evaluation of the sensory profile begins with the analysis of the visual criteria of the cream in its container, continues with the sensations perceived from the first contact with the skin until the end of application.

Lo scopo di questo progetto di tesi è stato quello di formulare due emulsioni cosmetiche per il viso al fine di valutarne il profilo sensoriale. Le emulsioni sono state appositamente sviluppate con diverse caratteristiche e pertanto diversa viscosità per confrontare i dati ottenuti dalle misurazioni fisiche a quelli raccolti mediate la somministrazione del questionario di analisi sensoriali delle creme. Infine, è stato ritenuto utile e interessante svolgere i medesimi test anche su campioni già presenti in commercio, aventi proprietà note e testate, con lo scopo di dimostrare quanto sia importante correlare il comportamento fisico delle emulsioni con le sensazioni percepite dal consumatore. Nello sviluppo della tesi avremo modo di vedere come la valutazione del profilo sensoriale inizi con l’analisi dei criteri visivi della crema nel suo contenitore, prosegua con le sensazioni percepite dal primo contatto con la cute fino al termine dell’applicazione.

LA TEXTURE COSMETICA: DALLE MISURAZIONI FISICHE AL PROFILO SENSORIALE

DAVANZO, SARA
2019/2020

Abstract

The purpose of this thesis project was to formulate two cosmetic emulsions for the face in order to evaluate their sensory profile. The emulsions have been specially developed with different characteristics and therefore different viscosities to compare the data obtained from the physical measurements to those collected through the administration of the cream sensory analysis questionnaire. Finally, it was considered useful and interesting to carry out the same tests also on samples already on the market, having known and tested properties, with the aim of demonstrating how important it is to correlate the physical behavior of the emulsions with the sensations perceived by the consumer. In developing the thesis we will be able to see how the evaluation of the sensory profile begins with the analysis of the visual criteria of the cream in its container, continues with the sensations perceived from the first contact with the skin until the end of application.
2019
the cosmetic texture: from physical measurements to the sensory profile
Lo scopo di questo progetto di tesi è stato quello di formulare due emulsioni cosmetiche per il viso al fine di valutarne il profilo sensoriale. Le emulsioni sono state appositamente sviluppate con diverse caratteristiche e pertanto diversa viscosità per confrontare i dati ottenuti dalle misurazioni fisiche a quelli raccolti mediate la somministrazione del questionario di analisi sensoriali delle creme. Infine, è stato ritenuto utile e interessante svolgere i medesimi test anche su campioni già presenti in commercio, aventi proprietà note e testate, con lo scopo di dimostrare quanto sia importante correlare il comportamento fisico delle emulsioni con le sensazioni percepite dal consumatore. Nello sviluppo della tesi avremo modo di vedere come la valutazione del profilo sensoriale inizi con l’analisi dei criteri visivi della crema nel suo contenitore, prosegua con le sensazioni percepite dal primo contatto con la cute fino al termine dell’applicazione.
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Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/20.500.14239/12370