The vitamin D is an essential fat-soluble vitamin and currently a substance subject to much attention by the scientific-medical world. Commercially available vitamin D pharmaceuticals must meet the quality specifications given in the relevant Pharmacopoeia monographs. The purpose of this thesis will therefore be to provide a description of the main analytical methods for the control of pharmaceutical forms based on vitamin D and even more importantly will be analyzed the procedures for sample preparation in order to perform the best analysis on vitamin D, a substance that is arousing more and more interest in preventive medicine. To this end I will analyze the methods of analysis of pharmaceutical products based on vitamin D present in the scientific literature through comparisons of methods and results in order to determine the methods and procedures of sample preparation more suitable for the qualitative and quantitative determination of vitamin D and its analogues in pharmaceutical forms, food products and supplements on the market.
La vitamina D è una vitamina liposolubile essenziale ed attualmente una sostanza oggetto di molta attenzione da parte del mondo scientifico-medico. I prodotti farmaceutici in commercio a base di vitamina D devono soddisfare le specifiche di qualità riportate nelle pertinenti monografie della Farmacopea. Lo scopo di questa tesi di laurea sarà quindi quello di fornire una descrizione dei principali metodi analitici per il controllo delle forme farmaceutiche a base di vitamina D ed ancora più importante verranno analizzate le procedure di preparazione del campione al fine di svolgere al meglio le analisi sulla vitamina D, sostanza che sta suscitando sempre un più crescente interesse nella medicina preventiva. A tal fine analizzerò i metodi di analisi dei prodotti farmaceutici a base di vitamina D presenti in letteratura scientifica attraverso confronti di metodi e risultati allo scopo di determinare i metodi e le procedure di preparazione del campione più adatti per la determinazione quali-quantitativa della vitamina D e dei suoi analoghi nelle forme farmaceutiche, nei prodotti alimentari e negli integratori presenti in commercio.
Studio di metodi di preparazione del campione ed analisi della Vitamina D in matrice oleosa
SABINO, CARMELO
2020/2021
Abstract
The vitamin D is an essential fat-soluble vitamin and currently a substance subject to much attention by the scientific-medical world. Commercially available vitamin D pharmaceuticals must meet the quality specifications given in the relevant Pharmacopoeia monographs. The purpose of this thesis will therefore be to provide a description of the main analytical methods for the control of pharmaceutical forms based on vitamin D and even more importantly will be analyzed the procedures for sample preparation in order to perform the best analysis on vitamin D, a substance that is arousing more and more interest in preventive medicine. To this end I will analyze the methods of analysis of pharmaceutical products based on vitamin D present in the scientific literature through comparisons of methods and results in order to determine the methods and procedures of sample preparation more suitable for the qualitative and quantitative determination of vitamin D and its analogues in pharmaceutical forms, food products and supplements on the market.È consentito all'utente scaricare e condividere i documenti disponibili a testo pieno in UNITESI UNIPV nel rispetto della licenza Creative Commons del tipo CC BY NC ND.
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https://hdl.handle.net/20.500.14239/13497