Olive oil consumption is increasing worldwide. Its production generates significant amounts of olive pomace, the main by-product. Olive pomace is a semi-solid paste, consisting of fragments of olive skin, pulp, stone, water, and oil. It mainly contains, among other compounds, phenolics, polysaccharides, minerals and fatty acids. It is claimed to be a serious environmental issue due to high content of phytotoxic compounds. However, it also exhibits health-beneficial properties. Recovery of olive pomace is in strong interest of many industries i.e., cosmetic, food and pharmaceutical. This work aims to evaluate the mineral content and fatty acids profile of olive pomaces collected in different Portuguese orchards located in the North and the South of the country. In total, nine samples were analyzed: four monovarietal olive pomace – Arbequina, Arbosana, Koroneiki, Oliana– and five mixes of Portuguese varietals – Cobrançosa, Madural, Verdeal Trasmontana and Cordovil–. At first, the fatty acids profile of the samples was evaluated with GC-FID. A preliminary analysis for the determination of total ashes content was also performed; subsequently an ICP-MS and FAAS analyses were carried out to determine the mineral profile. Results showed that the analyzed olive pomaces are particularly rich in monounsaturated fatty acids, namely oleic acid (70-75%). Other important fatty acids found in these samples are also palmitic (10-14%), linoleic (8-11%), and stearic acid (2-3%). Regarding the mineral profile, olive pomace stands out for its elemental content. A total of 18 minerals were detected, namely 12 essential and 6 non-essential elements. Potassium (K) was the most abundant mineral (17-34 g/kg), followed by calcium (Ca) (1-2 g/kg), magnesium (Mg) and low amounts of sodium (Na) and 0.5-1 g/kg. For trace elements such as Iron (Fe), manganese (Mn) and zinc (Zn), the values varied between, respectively, 26-96 mg/kg, 8-20 mg/kg and 6-14 mg/kg. This research aims to support olive pomace as a sustainable source of fatty acids and mineral elements that make it an ingredient suitable for being used for the realization of food supplement or in the cosmetic field.
Il consumo di olio d'oliva sta aumentando in tutto il mondo. La sua produzione genera notevoli quantità di sansa d'oliva, il principale sottoprodotto. La sansa d'oliva è una pasta semisolida, costituita da frammenti di buccia d'oliva, polpa, nocciolo, acqua e olio. Contiene principalmente, tra gli altri composti, fenoli, polisaccaridi, minerali e acidi grassi. Si ritiene che sia un grave problema ambientale a causa dell'elevato contenuto di composti fitotossici. Tuttavia, presenta anche proprietà benefiche per la salute. Il recupero della sansa di olive è di forte interesse per molte industrie quali quella cosmetica, alimentare e farmaceutica. Questo lavoro mira a valutare il contenuto minerale e il profilo degli acidi grassi di sanse di olive raccolte in diversi frutteti portoghesi situati nel nord e nel sud del paese. In totale sono stati analizzati nove campioni: quattro sanse costituite da monovarietà - Arbequina, Arbosana, Koroneiki e Oliana- e cinque miscele di varietà portoghesi - Cobrançosa, Madural, Verdeal Trasmontana and Cordovil-. Inizialmente, il profilo degli acidi grassi dei campioni è stato valutato con GC-FID. È stata inoltre effettuata un'analisi preliminare per la determinazione del tenore totale di ceneri; successivamente sono state effettuate analisi ICP-MS e FAAS per determinare il profilo minerale. I risultati hanno mostrato che le sanse d'oliva analizzate sono particolarmente ricche di acidi grassi monoinsaturi, soprattutto acido oleico (70-75%). Altri acidi grassi importanti trovati in questi campioni sono anche l’acido palmitico (10-14%), linoleico (8-11%), e stearico (2-3%). Per quanto riguarda il profilo minerale, la sansa d'oliva si distingue per il suo contenuto di elementi. In totale sono stati individuati 18 minerali, ovvero 12 elementi essenziali e 6 elementi non essenziali. Il potassio (K) è stato il minerale più abbondante (17-34 g/kg), seguito da calcio (Ca) (1-2 g/kg), magnesio (Mg) e basse quantità di sodio (Na) e 0,5-1 g/kg. Per gli oligoelementi quali il ferro (Fe), il manganese (Mn) e lo zinco (Zn), i valori variavano rispettivamente tra 26-96 mg/kg, 8-20 mg/kg e 6-14 mg/kg. Questa ricerca mira a sostenere la sansa d'oliva come fonte sostenibile di acidi grassi ed elementi minerali che la rendono un ingrediente adatto ad essere utilizzato per la realizzazione di integratori alimentari o in campo cosmetico.
COMPOSIZIONE DI ACIDI GRASSI E MINERALI IN CAMPIONI DI SANSA DI OLIVA DA DIVERSE COLTIVAZIONI DEL PORTGALLO
LA ROCCA, ALIDA
2020/2021
Abstract
Olive oil consumption is increasing worldwide. Its production generates significant amounts of olive pomace, the main by-product. Olive pomace is a semi-solid paste, consisting of fragments of olive skin, pulp, stone, water, and oil. It mainly contains, among other compounds, phenolics, polysaccharides, minerals and fatty acids. It is claimed to be a serious environmental issue due to high content of phytotoxic compounds. However, it also exhibits health-beneficial properties. Recovery of olive pomace is in strong interest of many industries i.e., cosmetic, food and pharmaceutical. This work aims to evaluate the mineral content and fatty acids profile of olive pomaces collected in different Portuguese orchards located in the North and the South of the country. In total, nine samples were analyzed: four monovarietal olive pomace – Arbequina, Arbosana, Koroneiki, Oliana– and five mixes of Portuguese varietals – Cobrançosa, Madural, Verdeal Trasmontana and Cordovil–. At first, the fatty acids profile of the samples was evaluated with GC-FID. A preliminary analysis for the determination of total ashes content was also performed; subsequently an ICP-MS and FAAS analyses were carried out to determine the mineral profile. Results showed that the analyzed olive pomaces are particularly rich in monounsaturated fatty acids, namely oleic acid (70-75%). Other important fatty acids found in these samples are also palmitic (10-14%), linoleic (8-11%), and stearic acid (2-3%). Regarding the mineral profile, olive pomace stands out for its elemental content. A total of 18 minerals were detected, namely 12 essential and 6 non-essential elements. Potassium (K) was the most abundant mineral (17-34 g/kg), followed by calcium (Ca) (1-2 g/kg), magnesium (Mg) and low amounts of sodium (Na) and 0.5-1 g/kg. For trace elements such as Iron (Fe), manganese (Mn) and zinc (Zn), the values varied between, respectively, 26-96 mg/kg, 8-20 mg/kg and 6-14 mg/kg. This research aims to support olive pomace as a sustainable source of fatty acids and mineral elements that make it an ingredient suitable for being used for the realization of food supplement or in the cosmetic field.È consentito all'utente scaricare e condividere i documenti disponibili a testo pieno in UNITESI UNIPV nel rispetto della licenza Creative Commons del tipo CC BY NC ND.
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https://hdl.handle.net/20.500.14239/14119