Numerous studies have shown that epigallocatechin gallate (EGCG), the major catechin found in green tea, due to its multiple functional and biological properties, is able to prevent and act against various human diseases, through distinct mechanisms of action on different molecular targets. In vitro and in vivo studies have shown that EGCG is a powerful antioxidant that in vitro can prevent oxidative damage in healthy cells. EGCG has also been shown to possess potential anticancer activity and protective properties against neurodegenerative pathologies such as Alzheimer's and Parkinson's diseases. EGCG also reduces the risk of cardiovascular disease by lowering blood cholesterol and glucose levels, reducing the absorption of fat and the risk of obesity. It also plays a role as antimicrobial and anti-inflammatory agent. In this thesis the numerous health properties of EGCG have been critically evaluated, paying particular attention to its mechanisms of action and involved biological targets.

Numerosi studi indicano che l'epigallocatechina gallato (EGCG), principale catechina contenuta nel tè verde, grazie alla sue molteplici proprietà biologico-funzionali, è in grado di prevenire e contrastare i sintomi di varie patologie umane, attraverso differenti meccanismi d'azione e agendo su diversi bersagli molecolari. Studi in vitro e in vivo hanno dimostrato che l'EGCG è un potente antiossidante capace di prevenire in vitro il danno ossidativo nelle cellule sane. E’ stato inoltre dimostrato che presenta una potenziale azione anticancro e sembra in grado di proteggere dalle malattie neurodegenerative quali Alzheimer e Parkinson. L’EGCG riduce inoltre il rischio d'insorgenza di malattie cardiovascolari, abbassando i livelli di colesterolo e glicemia nel sangue, riducendo l'assorbimento di grassi e il rischio di obesità. Svolge inoltre un'azione antimicrobica e antinfiammatoria. In questa tesi verranno analizzate le diverse proprietà salutistiche dell'EGCG, rivolgendo particolare attenzione ai meccanismi d’azioni attraverso i quali svolge la sua attività e ai bersagli biologici coinvolti.

PROPRIETÁ SALUTISTICHE E BERSAGLI BIOLOGICI DELL'EPIGALLOCATECHINA-GALLATO

TOMASI, SILVIA
2013/2014

Abstract

Numerous studies have shown that epigallocatechin gallate (EGCG), the major catechin found in green tea, due to its multiple functional and biological properties, is able to prevent and act against various human diseases, through distinct mechanisms of action on different molecular targets. In vitro and in vivo studies have shown that EGCG is a powerful antioxidant that in vitro can prevent oxidative damage in healthy cells. EGCG has also been shown to possess potential anticancer activity and protective properties against neurodegenerative pathologies such as Alzheimer's and Parkinson's diseases. EGCG also reduces the risk of cardiovascular disease by lowering blood cholesterol and glucose levels, reducing the absorption of fat and the risk of obesity. It also plays a role as antimicrobial and anti-inflammatory agent. In this thesis the numerous health properties of EGCG have been critically evaluated, paying particular attention to its mechanisms of action and involved biological targets.
2013
HEALTHY PROPERTIES AND BIOLOGICAL TARGETS OF GREEN TEA EPIGALLOCATECHIN-GALLATE
Numerosi studi indicano che l'epigallocatechina gallato (EGCG), principale catechina contenuta nel tè verde, grazie alla sue molteplici proprietà biologico-funzionali, è in grado di prevenire e contrastare i sintomi di varie patologie umane, attraverso differenti meccanismi d'azione e agendo su diversi bersagli molecolari. Studi in vitro e in vivo hanno dimostrato che l'EGCG è un potente antiossidante capace di prevenire in vitro il danno ossidativo nelle cellule sane. E’ stato inoltre dimostrato che presenta una potenziale azione anticancro e sembra in grado di proteggere dalle malattie neurodegenerative quali Alzheimer e Parkinson. L’EGCG riduce inoltre il rischio d'insorgenza di malattie cardiovascolari, abbassando i livelli di colesterolo e glicemia nel sangue, riducendo l'assorbimento di grassi e il rischio di obesità. Svolge inoltre un'azione antimicrobica e antinfiammatoria. In questa tesi verranno analizzate le diverse proprietà salutistiche dell'EGCG, rivolgendo particolare attenzione ai meccanismi d’azioni attraverso i quali svolge la sua attività e ai bersagli biologici coinvolti.
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