Psoriasis is a systemic disease that involves different organs and apparatus, affecting especially the skin. Psoriasis is a chronic, recurrent inflammatory-based disorder that affects the quality of life and can lead to patient isolation. It is a multigenic and multifactorial illness, characterized by abnormalities in skin regulation, keratinocytes hyperproliferation (hyperkeratosis) and lymphocytic infiltration into the derma, combined by cytokine release. Concerning pathogenesis, an important role is played by the immune system, in particular by T-cells, which give rise to an inflammatory process resulting in an alteration of cellular reproduction mechanisms that cause redness and psoriasis plaques. The immune system failure can be due to genetic predisposition, stress, exposure to allergens, trauma, infections, systemic diseases, medications, lifestyle, endocrine factors, environmental factors. The severity of psoriasis is evaluated according to its extension on the body surface. The Psoriasis Area and Severity Index (PASI) and the Body Surface Area (BSA) are used to determine the severity of illness. PASI and BSA are the most common methods for evaluating the prevalence and severity of the disease in psoriasis patients and their response to the treatment. There is no cure to solving the epidermal inflammatory disorder but several topical and systemic therapies are available to control psoriasis. Phototherapy represents an effective alternative. This type of treatment involves local irradiation of UV radiations. Moreover, lifestyle and nutrition play an essential role in the day-to-day management of the disease. In this thesis the scientific literature regarding nutrients and nutraceuticals useful as supplements for the control and management of psoriasis has been analyzed. Expecially, the immunomodulatory, anti-inflammatory, and antioxidant properties of fumaric acid, omega 3 fatty acids, inositol, vitamin D, coenzyme Q, selenium, vitamin E, Boswellia serrata Roxb. and Polypodium leucotomos L. have been described and discussed. The available data regarding the cited nutrients, nutraceuticals, and herbal extracts demonstrate the efficacy of the dietary supplementation in the control of psoriasis disease and associated comorbidities.
La psoriasi è una malattia sistemica che coinvolge vari organi e apparati e, in particolare la pelle. È una patologia ad andamento cronico, recidivante, su base infiammatoria, che comporta implicazioni sulla qualità della vita del paziente legate a un’alterazione della percezione dell’immagine corporea che spesso porta all’isolamento dei soggetti che ne sono affetti. È una malattia multigenica e multifattoriale, caratterizzata da infiammazione della cute, iperproliferazione dei cheratinociti (ipercheratosi) e infiltrazione linfocitaria a livello del derma con produzione di citochine. Nella patogenesi, un ruolo di rilievo è svolto dal sistema immunitario, in particolare dai linfociti T che danno vita a un processo infiammatorio determinando un’alterazione dei meccanismi di riproduzione cellulare che causano il rossore e la comparsa di chiazze. Tale errore del sistema immunitario può essere dovuto a predisposizione genetica, stress, esposizione ad allergeni, traumi, infezioni, malattie sistemiche, assunzione di farmaci, stili di vita, fattori endocrini, fattori ambientali. La gravità della psoriasi viene valutata in base alla sua estensione sulla superficie corporea. Dal punto di vista dermatologico i parametri valutativi più utilizzati sono il Psoriasis Area and Severity Index (PASI) e il Body Surface Area (BSA). Non esistono cure risolutive ma è possibile tenere sotto controllo la malattia mediante diverse soluzioni terapeutiche topiche e sistemiche. Una valida alternativa è rappresentata dalla fototerapia, che consiste nell’irradiazione locale di radiazioni UV. Accanto alle terapie tradizionali, nella gestione quotidiana della patologia risulta di fondamentale importanza lo stile di vita e le abitudini alimentari dal paziente. In questo lavoro di tesi è stata analizzata la letteratura scientifica a oggi pubblicata riguardo nutrienti e nutraceutici utili come supplementi per il controllo e la gestione della psoriasi. In particolar modo sono state analizzate le proprietà antinfiammatorie, immunomodulatorie e antiossidanti dell’acido fumarico, degli acidi grassi omega 3, dell’inositolo, della vitamina D, del coenzima Q, del selenio, della vitamina E, della Boswellia serrata Roxb. e del Polypodium leucotomos L. Gli studi riportati in questa tesi attestano l’efficacia della supplementazione alimentare con tali nutrenti e fitoterapici a supporto del trattamento della patologia psoriasica e delle comorbilità a esse associate.
Nutrienti e nutraceutici impiegati nel trattamento della psoriasi
GHIO, CAROLINA
2013/2014
Abstract
Psoriasis is a systemic disease that involves different organs and apparatus, affecting especially the skin. Psoriasis is a chronic, recurrent inflammatory-based disorder that affects the quality of life and can lead to patient isolation. It is a multigenic and multifactorial illness, characterized by abnormalities in skin regulation, keratinocytes hyperproliferation (hyperkeratosis) and lymphocytic infiltration into the derma, combined by cytokine release. Concerning pathogenesis, an important role is played by the immune system, in particular by T-cells, which give rise to an inflammatory process resulting in an alteration of cellular reproduction mechanisms that cause redness and psoriasis plaques. The immune system failure can be due to genetic predisposition, stress, exposure to allergens, trauma, infections, systemic diseases, medications, lifestyle, endocrine factors, environmental factors. The severity of psoriasis is evaluated according to its extension on the body surface. The Psoriasis Area and Severity Index (PASI) and the Body Surface Area (BSA) are used to determine the severity of illness. PASI and BSA are the most common methods for evaluating the prevalence and severity of the disease in psoriasis patients and their response to the treatment. There is no cure to solving the epidermal inflammatory disorder but several topical and systemic therapies are available to control psoriasis. Phototherapy represents an effective alternative. This type of treatment involves local irradiation of UV radiations. Moreover, lifestyle and nutrition play an essential role in the day-to-day management of the disease. In this thesis the scientific literature regarding nutrients and nutraceuticals useful as supplements for the control and management of psoriasis has been analyzed. Expecially, the immunomodulatory, anti-inflammatory, and antioxidant properties of fumaric acid, omega 3 fatty acids, inositol, vitamin D, coenzyme Q, selenium, vitamin E, Boswellia serrata Roxb. and Polypodium leucotomos L. have been described and discussed. The available data regarding the cited nutrients, nutraceuticals, and herbal extracts demonstrate the efficacy of the dietary supplementation in the control of psoriasis disease and associated comorbidities.È consentito all'utente scaricare e condividere i documenti disponibili a testo pieno in UNITESI UNIPV nel rispetto della licenza Creative Commons del tipo CC BY NC ND.
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https://hdl.handle.net/20.500.14239/18836