In the last year the European Union has formalized the legislation that allows the marketing and use of edible insects, categorized as Novel Food. Following this, research lines have been developed to determine the nutritional impact of this innovative energy source. The purpose of this analysis is to evaluate the advantages and risks of consuming edible insects and the possibility of exploiting their breeding to obtain a final product with nutraceutical properties.
Nello sorso anno l'Unione Europea ha formalizzato la legislazione che consente commercializzazione e utilizzo degli insetti edibili ,categorizzati come Novel Food. A seguito di ciò sono state sviluppate linee di ricerca per determinare l'impatto nutrizionale di questa fonte energetica innovativa. Lo scopo di questa analisi è quello di valutare vantaggi e rischi del consumo degli insetti edibili e la possibilità di sfruttarne l'allevamento per ottenere un prodotto finale con proprietà nutraceutiche .
Entomofagia : la sfida del futuro
TADDEI, MARIANNA PAOLA SARA
2017/2018
Abstract
In the last year the European Union has formalized the legislation that allows the marketing and use of edible insects, categorized as Novel Food. Following this, research lines have been developed to determine the nutritional impact of this innovative energy source. The purpose of this analysis is to evaluate the advantages and risks of consuming edible insects and the possibility of exploiting their breeding to obtain a final product with nutraceutical properties.È consentito all'utente scaricare e condividere i documenti disponibili a testo pieno in UNITESI UNIPV nel rispetto della licenza Creative Commons del tipo CC BY NC ND.
Per maggiori informazioni e per verifiche sull'eventuale disponibilità del file scrivere a: unitesi@unipv.it.
https://hdl.handle.net/20.500.14239/19002