The deoxynivalenol (DON) is a mycotoxin produced by Fusarium fungi; its importance is due to its presence in a wide range of cereals and cereal products. In this last year, the DON is a source of great concern for breeders and farmers because it causes the malaise of the plants in the field, severely compromises the health of livestock, and consequently that of man, determining critical economic repercussions. In this thesis has been researched deoxynivalenol in cereal matrices intended for animal consumption, using biochemical analytical methods such as ELISA and HPLC, this has allowed us to verify the presence of DON in various substrates, highlighting the problems affecting workers livestock. Furthermore precise analyzes have been carried out for the development of the method for the determination of DON with the HPLC, but, the continuous increase of the level of the mycotoxin which has been consistently detected, has involved the execution of further analysis and modification of parameters obtained. The method for the detection of deoxynivalenol is still being studied and developed.
Il Deossinivalenolo (DON) è una micotossina prodotta dai funghi del genere Fusarium; la sua importanza è dovuta alla sua presenza in una vasta gamma di cereali e prodotti derivati. In questo ultimo anno, il DON è fonte di grande preoccupazione per gli allevatori e gli agricoltori perchè causa il malessere delle piante in campo, compromette pesantemente la salute del bestiame, e di conseguenza anche quella dell'uomo, determinando critiche ripercussioni a livello economico. In questa tesi è stato ricercato il deossinivalenolo in matrici cerealicole destinate al consumo animale, utilizzando metodologie biochimiche analitiche quali ELISA e HPLC, ciò ha permesso di verificare la presenza di DON in diversi substrati, mettendo in evidenza la problematica che colpisce i lavoratori zootecnici. Inoltre sono state effettuate delle analisi precise per la messa a punto del metodo per la determinazione del DON con l' HPLC, ma, il continuo aumento del livello della micotossina che è stato costantemente rilevato, ha implicato l'esecuzione di ulteriori analisi e la modificazione dei parametri ottenuti. La metodica per la rilevazione del deossinivalenolo è tutt'oggi in fase di studio e di elaborazione.
Determinazione del Deossinivalenolo su matrici alimentari attraverso tecniche strumentali biochimiche ELISA e HPLC.
SCAGLIONE, SARA
2013/2014
Abstract
The deoxynivalenol (DON) is a mycotoxin produced by Fusarium fungi; its importance is due to its presence in a wide range of cereals and cereal products. In this last year, the DON is a source of great concern for breeders and farmers because it causes the malaise of the plants in the field, severely compromises the health of livestock, and consequently that of man, determining critical economic repercussions. In this thesis has been researched deoxynivalenol in cereal matrices intended for animal consumption, using biochemical analytical methods such as ELISA and HPLC, this has allowed us to verify the presence of DON in various substrates, highlighting the problems affecting workers livestock. Furthermore precise analyzes have been carried out for the development of the method for the determination of DON with the HPLC, but, the continuous increase of the level of the mycotoxin which has been consistently detected, has involved the execution of further analysis and modification of parameters obtained. The method for the detection of deoxynivalenol is still being studied and developed.È consentito all'utente scaricare e condividere i documenti disponibili a testo pieno in UNITESI UNIPV nel rispetto della licenza Creative Commons del tipo CC BY NC ND.
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https://hdl.handle.net/20.500.14239/19393