The aim of the experimental work is to evaluate the properties mucoadhesive of oral gel products with hyaluronic acid. Hyaluronic acid is an attractive ingredient used in pharmaceutical and cosmetic field for its unique physiochemical properties and various biological functions. The work is divided in two steps. In the first step was based on the research of different dosage method of hyaluronic acid. As result of this, the Ultraviolet Visible Spectrophotometer technique was chosen to identify and to evaluate the quantity of the hyaluronic acid. In the second step, the work was based on the selection of the best ingredient and on the evaluation the performance of oral gel formulation for mucosa application. At the end to analyse this factors it is used Sessile Drop Techinique with known substrates such as glass and Teflon substrate. In addition, it is used another in vitro method to evaluate the mucoadhesive ability of the sample products.
Lo scopo del lavoro sperimentale è di valutare il gel di acido ialuronico applicato sulla mucosa orale. L'acido ialuronico è un ingrediente molto importante per le sue proprietà fisico-chimiche e per le sue funzioni biologiche. Trova largo impiego nel settore farmaceutico e cosmetico. Il lavoro sperimentale può essere diviso in due fasi. La prima fase del lavoro era volta alla ricerca del metodo analitico per la determinazione quantitativa dell’acido ialuronico. In questo senso si è scelto di utilizzare la Spettroscopia UV- VIS come tecnica per l’identificazione e la determinazione quantitativa. La seconda fase, ha riguardato lo sviluppo di metodi in vitro per discriminare l’ingrediente migliore e valutare le performance di un prodotto finito come gel per un'eventuale applicazione sulla mucosa orale. In questa fase sono stati studiati due approcci differenti: la valutazione dell'angolo di contatto di soluzioni e preparazioni finite prima su supporti di uso consolidato, come il vetro e il teflon e poi su un supporto di mucina, come sostituto della mucosa orale. Infine si è utilizzato un metodo in vitro per la valutazione della capacità muco adesiva delle preparazioni in oggetto.
Strategia sperimentale di valutazione delle proprietà di prodotti gel orali a base di acido ialuronico.
BELLANTE, SARA
2014/2015
Abstract
The aim of the experimental work is to evaluate the properties mucoadhesive of oral gel products with hyaluronic acid. Hyaluronic acid is an attractive ingredient used in pharmaceutical and cosmetic field for its unique physiochemical properties and various biological functions. The work is divided in two steps. In the first step was based on the research of different dosage method of hyaluronic acid. As result of this, the Ultraviolet Visible Spectrophotometer technique was chosen to identify and to evaluate the quantity of the hyaluronic acid. In the second step, the work was based on the selection of the best ingredient and on the evaluation the performance of oral gel formulation for mucosa application. At the end to analyse this factors it is used Sessile Drop Techinique with known substrates such as glass and Teflon substrate. In addition, it is used another in vitro method to evaluate the mucoadhesive ability of the sample products.È consentito all'utente scaricare e condividere i documenti disponibili a testo pieno in UNITESI UNIPV nel rispetto della licenza Creative Commons del tipo CC BY NC ND.
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https://hdl.handle.net/20.500.14239/19987