Microalgae are autotrophic vegetable organisms, single-celled or multicellular, more simple than land plants, which can produce energy through photosynthesis. Recent studies have focused their attention on these organisms as they produce a large variety of substances: natural pigments (chlorophyll and carotenoids), lipids (fatty acids such aa omega-3 and omega-6), sterols, protein and vitamins. The main objective of this thesis will be to illustrate microalgae cultivation methods and extractive processes necessary to obtain above-mentioned bioactive products, focusing on their antioxidant, anti-inflammatory properties. In the last years, several studies were carried out to highlight microalgae potential in pharmaceutical, nutraceutical and cosmetic field; the use of these organisms will be considered as a new natural approach to prevent and treat several diseases.
Le microalghe sono organismi vegetali autotrofi, unicellulari o pluricellulari, più semplici delle piante terrestri, ma in grado di produrre energia tramite processo fotosintetico. Recenti studi hanno focalizzato la loro attenzione su questi organismi vegetali in quanto capaci di produrre una grande varietà di sostanze, appartenenti a categorie diverse: pigmenti naturali (clorofilla e carotenoidi), lipidi (acidi grassi polinsaturi come omega-3 e omega-6), steroli, proteine e vitamine. Scopo della tesi è quello di illustrare i metodi di coltura delle microalghe ed i processi estrattivi delle sostanze in esse contenute, focalizzandosi in particolare sulle loro diverse proprietà biologiche (tra le più importanti l’azione antiossidante, antiinfiammatoria) e i loro effetti benefici sul nostro organismo. Negli ultimi anni si sono spese molte energie nello studio di questi organismi vegetali date le elevate potenzialità in campo farmaceutico, nutraceutico e cosmetico; l’impiego delle microalghe potrebbe, quindi, rappresentare un nuovo e valido approccio naturale per trattamenti preventivi e terapeutici nei confronti di diverse patologie.
IMPIEGO DI MICROALGHE IN CAMPO FARMACEUTICO, NUTRACEUTICO E COSMETICO
MALATERRA, MARTA
2014/2015
Abstract
Microalgae are autotrophic vegetable organisms, single-celled or multicellular, more simple than land plants, which can produce energy through photosynthesis. Recent studies have focused their attention on these organisms as they produce a large variety of substances: natural pigments (chlorophyll and carotenoids), lipids (fatty acids such aa omega-3 and omega-6), sterols, protein and vitamins. The main objective of this thesis will be to illustrate microalgae cultivation methods and extractive processes necessary to obtain above-mentioned bioactive products, focusing on their antioxidant, anti-inflammatory properties. In the last years, several studies were carried out to highlight microalgae potential in pharmaceutical, nutraceutical and cosmetic field; the use of these organisms will be considered as a new natural approach to prevent and treat several diseases.È consentito all'utente scaricare e condividere i documenti disponibili a testo pieno in UNITESI UNIPV nel rispetto della licenza Creative Commons del tipo CC BY NC ND.
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https://hdl.handle.net/20.500.14239/20801