Half of the food that is produced each year in the world ends up in the trash even if still edible, most of the waste is used for the production of animal feed. An alternative vision of how to exploit these waste is the extraction of components of high biological value, which can be reused as nutraceuticals and functional ingredients. In the present thesis work we investigated an alternative extraction method compared to the classic use of organic solvents which are not only very expensive but also cause great pollution. For this reason it has been thought to exploit the great capacity of enzymatic secretion of Bacillus subtilis to extract the phlorizin, a molecule very interesting from a nutraceutical point of view that is contained in the apple peel. The results show how it was possible to obtain a quantity of extracted total phlorizin much greater than that obtained with the only solvent extraction method determined in other works.
La metà del cibo che viene prodotto ogni anno nel mondo finisce nella spazzatura anche se ancora commestibile, la maggior parte degli scarti viene utilizzata per la produzione di mangimi animali. Una visione alternativa di come sfruttare questi scarti è l'estrazione di componenti di alto valore biologico, che possono essere riutilizzati come nutraceutici e ingredienti funzionali. Nel presente lavoro di tesi si è indagato su un metodo di estrazione alternativo rispetto al classico uso di solventi organici che non solo sono molto costosi ma provocano anche un grande inquinamento. Per questo motivo si è pensato di sfruttare la grande capacità di secrezione enzimatica di Bacillus subtilis per estrarre la florizina, una molecola molto interessante da un punto di vista nutraceutico che è contenuta nella buccia di mela. I risultati mostrano come si è riusciti ad ottenere una quantità di florizina totale estratta molto maggiore rispetto a quella ottenuta con il solo metodo di estrazione con solvente determinata in altri lavori.
Un'innovativa procedura di estrazione della florizina da bucce di mela mediata da microorganismi
MARRA, ANTONIO
2017/2018
Abstract
Half of the food that is produced each year in the world ends up in the trash even if still edible, most of the waste is used for the production of animal feed. An alternative vision of how to exploit these waste is the extraction of components of high biological value, which can be reused as nutraceuticals and functional ingredients. In the present thesis work we investigated an alternative extraction method compared to the classic use of organic solvents which are not only very expensive but also cause great pollution. For this reason it has been thought to exploit the great capacity of enzymatic secretion of Bacillus subtilis to extract the phlorizin, a molecule very interesting from a nutraceutical point of view that is contained in the apple peel. The results show how it was possible to obtain a quantity of extracted total phlorizin much greater than that obtained with the only solvent extraction method determined in other works.È consentito all'utente scaricare e condividere i documenti disponibili a testo pieno in UNITESI UNIPV nel rispetto della licenza Creative Commons del tipo CC BY NC ND.
Per maggiori informazioni e per verifiche sull'eventuale disponibilità del file scrivere a: unitesi@unipv.it.
https://hdl.handle.net/20.500.14239/21372