The O/W emulsions, the most used cosmetic vehicle, are composed of immiscible phases, which keeps an intrinsic tendency to separation. This feature makes them thermodynamically unstable systems. However some ingredients, such as preservatives, can affect the stability of an emulsion. In this study the stability of O/W , base and solar emulsions, was evaluated , with different preservatives. Long-term stability has been assessed at room temperature and in stove at 40°C, while short-term stability was evaluated by Multiple Light Scattering technique. A rheological profile was used to confirm possible separation phenomena. Besides to the stability evaluation, a possible stratification of a known preservative present in many mixture, phenoxyethanol has also been considered.
Le emulsioni O/A, veicoli cosmetici molto usati, sono costituite da fasi immiscibili che conservano una tendenza intrinseca alla separazione.Tale caratteristica le rende sistemi termodinamicamente instabili. Tuttavia alcuni ingredienti, quali i conservanti, possono influenzare la stabilità di una emulsione. In tale lavoro di tesi si è deciso di valutare la stabilità di emulsioni O/A, base e solari,addizionate di conservanti diversi.La stabilità a lungo termine è stata valutata a temperatura ambiente, ed in stufa a 40°C, mentre la stabilità a breve termine è stata valutata mediante la tecnica del Multiple Ligth Scattering. Un profilo reologico è stato utilizzato a conferma di possibili fenomeni di separazione. Parallelamente alla valutazione della stabilità si è andati a considerare anche una possibile stratificazione di un noto conservante presente in molte miscele, il fenossietanolo.
Influenza dei conservanti sulla stabilità fisica di formulazioni emulsionate O/A.
DI GIORNO, ILENIA
2016/2017
Abstract
The O/W emulsions, the most used cosmetic vehicle, are composed of immiscible phases, which keeps an intrinsic tendency to separation. This feature makes them thermodynamically unstable systems. However some ingredients, such as preservatives, can affect the stability of an emulsion. In this study the stability of O/W , base and solar emulsions, was evaluated , with different preservatives. Long-term stability has been assessed at room temperature and in stove at 40°C, while short-term stability was evaluated by Multiple Light Scattering technique. A rheological profile was used to confirm possible separation phenomena. Besides to the stability evaluation, a possible stratification of a known preservative present in many mixture, phenoxyethanol has also been considered.È consentito all'utente scaricare e condividere i documenti disponibili a testo pieno in UNITESI UNIPV nel rispetto della licenza Creative Commons del tipo CC BY NC ND.
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https://hdl.handle.net/20.500.14239/21886