World population is rapidly aging and the number of people older than 65 years is expected to triple in 2050. While life expectancy is increasing, elder fragility is recently receiving increasing interest for its economic and social implications. It consists in different but inter-dependent phenomena: cognitive, hormonal, immune and muscolo-skeletal fragilities. Regarding muscoloskeletal fragility, osteoporosis has been largely investigated. On the contrary, sarcopenia (whose prevalence is around 20% in elderly) is still under research. The term, first cited by Rosemberg in 1989, refers to the age-related loss of muscle mass and function. 
Thie aim of this review has been to analyse the causes of sarcopenia, consisting of hormonal factors, immunosenescence, oxidative stress, low physical activity and metabolism impairment.
After a very short description of the main pharmacological treatments, and the recent studies regarding the nutritional and nutraceutical approaches used to prevent this disease, have been reported and discussed. Protein, branched amminoacids, creatine, antioxidant, omega 3 fatty acid, and vitamin D supplements, in the presence or in the absence of physical activity, have been considered a positive intervention, with less adverse and side effects.

La popolazione anziana sta crescendo rapidamente e si prospetta che possa triplicare entro il 2050. Con l'aumentare dell'età media della popolazione, uno dei problemi di crescente interesse, soprattutto per le sue implicazioni socio-economiche, è la cosiddetta “fragilità dell’anziano”, che comprende fragilità interdipendenti tra loro quali la cognitiva, immunitaria, ormonale, e muscolo-scheletrica. Per quanto riguarda la fragilità muscolo-scheletrica, mentre l'osteoporosi è stata ampiamente indagata e caratterizzata, la sarcopenia (che colpisce circa il 20% della popolazione al di sopra dei 65 anni) è attualmente in fase di studio. Il termine, coniato da Rosemberg nel 1989, fa riferimento alla perdita in massa e performance muscolare, dovuta all’invecchiamento.
Lo scopo di questo lavoro di tesi è stato analizzare la fisiopatologia della sarcopenia, collegata a fattori ormonali, stress ossidativo, immunosenescenza, scarsa attività fisica e metabolismo alterato. 
Dopo un breve cenno sulle principali cure farmacologiche, sono stati presi in considerazione i recenti studi in campo nutraceutico per contrastare questa patologia. I risultati delle principali ricerche condotte in questo campo hanno dimostrato che una supplementazione di proteine, amminoacidi ramificati, creatina, antiossidanti, acidi grassi omega 3, e vitamina D, in associazione o meno ad attività fisica, apporta considerevoli benefici ai pazienti con minori rischi rispetto ad altre tipologie d’intervento.

Sarcopenia: l’approccio nutraceutico

VACCAROLI, EDOARDO
2014/2015

Abstract

World population is rapidly aging and the number of people older than 65 years is expected to triple in 2050. While life expectancy is increasing, elder fragility is recently receiving increasing interest for its economic and social implications. It consists in different but inter-dependent phenomena: cognitive, hormonal, immune and muscolo-skeletal fragilities. Regarding muscoloskeletal fragility, osteoporosis has been largely investigated. On the contrary, sarcopenia (whose prevalence is around 20% in elderly) is still under research. The term, first cited by Rosemberg in 1989, refers to the age-related loss of muscle mass and function. 
Thie aim of this review has been to analyse the causes of sarcopenia, consisting of hormonal factors, immunosenescence, oxidative stress, low physical activity and metabolism impairment.
After a very short description of the main pharmacological treatments, and the recent studies regarding the nutritional and nutraceutical approaches used to prevent this disease, have been reported and discussed. Protein, branched amminoacids, creatine, antioxidant, omega 3 fatty acid, and vitamin D supplements, in the presence or in the absence of physical activity, have been considered a positive intervention, with less adverse and side effects.
2014
Sarcopenia: the nutraceutical approach
La popolazione anziana sta crescendo rapidamente e si prospetta che possa triplicare entro il 2050. Con l'aumentare dell'età media della popolazione, uno dei problemi di crescente interesse, soprattutto per le sue implicazioni socio-economiche, è la cosiddetta “fragilità dell’anziano”, che comprende fragilità interdipendenti tra loro quali la cognitiva, immunitaria, ormonale, e muscolo-scheletrica. Per quanto riguarda la fragilità muscolo-scheletrica, mentre l'osteoporosi è stata ampiamente indagata e caratterizzata, la sarcopenia (che colpisce circa il 20% della popolazione al di sopra dei 65 anni) è attualmente in fase di studio. Il termine, coniato da Rosemberg nel 1989, fa riferimento alla perdita in massa e performance muscolare, dovuta all’invecchiamento.
Lo scopo di questo lavoro di tesi è stato analizzare la fisiopatologia della sarcopenia, collegata a fattori ormonali, stress ossidativo, immunosenescenza, scarsa attività fisica e metabolismo alterato. 
Dopo un breve cenno sulle principali cure farmacologiche, sono stati presi in considerazione i recenti studi in campo nutraceutico per contrastare questa patologia. I risultati delle principali ricerche condotte in questo campo hanno dimostrato che una supplementazione di proteine, amminoacidi ramificati, creatina, antiossidanti, acidi grassi omega 3, e vitamina D, in associazione o meno ad attività fisica, apporta considerevoli benefici ai pazienti con minori rischi rispetto ad altre tipologie d’intervento.
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