The aim of this thesis is to present a requalification of the old furnace of Sampieri - seriously damaged by a fire in 1924 – drawing on its iconic, scenographic and productive nature. The present project proposes the transformation of the building ruins into a media production centre particularly oriented towards cinema and television, since these contributed the most to the furnace international renown. Being close both to a port and an airport, the requalified furnace is expected to play a leading role not only in the Sicilian area, but also in the rest of the Mediterranean region.
La tesi si propone di studiare una possibile riqualificazione della fornace novecentesca di Sampieri - resa rudere dall’incendio del 1924 - sfruttando la sua vocazione iconica, scenografica e produttiva. Si propone la trasformazione in un centro per la produzione di ogni genere di Media, con un occhio di riguardo alle produzioni cinematografiche e televisive, che hanno reso la Fornace famosa anche oltre i confini nazionali. Sfruttando la vicinanza di porto e aeroporto, si prospetta una riqualificazione che possa avere un ruolo di riferimento nel bacino del mediterraneo e non solo nella realtà insulare siciliana.
MeMe - Mediterranean Media: centro per Cinema, Audio e Media come recupero della Fornace Penna di Sampieri (RG)
SICHERA, VINCENZO
2014/2015
Abstract
The aim of this thesis is to present a requalification of the old furnace of Sampieri - seriously damaged by a fire in 1924 – drawing on its iconic, scenographic and productive nature. The present project proposes the transformation of the building ruins into a media production centre particularly oriented towards cinema and television, since these contributed the most to the furnace international renown. Being close both to a port and an airport, the requalified furnace is expected to play a leading role not only in the Sicilian area, but also in the rest of the Mediterranean region.È consentito all'utente scaricare e condividere i documenti disponibili a testo pieno in UNITESI UNIPV nel rispetto della licenza Creative Commons del tipo CC BY NC ND.
Per maggiori informazioni e per verifiche sull'eventuale disponibilità del file scrivere a: unitesi@unipv.it.
https://hdl.handle.net/20.500.14239/23603