This dissertation covers a very wide sampling of commercial red wines from Oltrepò Pavese, belonging to the most popular varietals: Bonarda, Barbera, Sangue di Giuda and Pinot Nero. In the first part, this research describes chemical assays of the samples, aiming at specifying the main physico-chemical properties which may assist in characterizing a varietal. Following this, instrumental analyses via UV-Vis and NIR spectroscopy are shown to identify and describe the varietals of interest based on their physical properties alone: this approach affords better and more accurate results, surpassing chemical analysis in resolving power. The methodologies proposed herein open future opportunities to add value to italian DOP products, and elucidate how our territory brings about the character of our wines.
La tesi prende in considerazione una notevole campionatura di vini rossi commerciali dell’Oltrepò Pavese appartenenti alle tipologie più diffuse: Bonarda, Barbera, Sangue di Giuda e Pinot Nero. Parte della ricerca riguarda le analisi chimiche dei campioni e mira a definire le principali caratteristiche chimico-fisiche che contribuiscono a caratterizzare le varie tipologie. Segue un’analisi strumentale in spettroscopia UV-Visibile e NIR, che permette di identificare e descrivere le tipologie considerate in funzione delle sole caratteristiche fisiche, con risultati decisamente superiori e molto raffinati, in modo tale da superare le analisi chimiche nell’efficacia descrittiva del campione. Le metodologie proposte permettono di ipotizzare scenari futuri nel settore della valorizzazione del prodotto DOP italiano e nell’identificazione dei contributi che il territorio opera sui nostri vini.
Caratterizzazione dei vini rossi dell’Oltrepò Pavese mediante spettroscopia UV-Visibile e NIR.
MONTANARI, SILVIA
2014/2015
Abstract
This dissertation covers a very wide sampling of commercial red wines from Oltrepò Pavese, belonging to the most popular varietals: Bonarda, Barbera, Sangue di Giuda and Pinot Nero. In the first part, this research describes chemical assays of the samples, aiming at specifying the main physico-chemical properties which may assist in characterizing a varietal. Following this, instrumental analyses via UV-Vis and NIR spectroscopy are shown to identify and describe the varietals of interest based on their physical properties alone: this approach affords better and more accurate results, surpassing chemical analysis in resolving power. The methodologies proposed herein open future opportunities to add value to italian DOP products, and elucidate how our territory brings about the character of our wines.È consentito all'utente scaricare e condividere i documenti disponibili a testo pieno in UNITESI UNIPV nel rispetto della licenza Creative Commons del tipo CC BY NC ND.
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https://hdl.handle.net/20.500.14239/24029