This study assessed the income and food security status of households engaged in farming in Mayuge district, Uganda. A mixed research method was used to collect data, where survey questions and interview guides were employed as research instruments. Both descriptive and thematic analyses were used for data analysis. A sample size of 105 was used for the quantitative research method, and 15 household farmers were selected for the qualitative approach. Study participants of 18 years old and above were eligible and included in the study, while persons below 18-years of age were excluded, and only farmers and some officials from the Ministry of Agriculture, Animal Industry and Fisheries. The current study established that the agricultural sector employs the majority of the rural population, and most of the farmers do not operate any off-farm activities, and they are practicing a mixed type of farming, where crops and animals are their main source of food and income. They use a traditional method of farming which leads to relatively poor yields. The study findings show that most of the population located in rural areas in Uganda are not consuming enough foods rich in vitamin A, Protein, and Hem iron-rich foodstuffs. The findings show higher rates of chronic micronutrient deficiencies and undernutrition in remote areas in Uganda. This is because the majority of households shown having poor and borderline consumption of foods required to meet nutrition needs. The study discovered that household farmers in Uganda grow more food crops than they can consume it. However, majority of these households cannot survive on the food grown for a period of three months and above. Thus, the study findings indicate that most areas in Uganda are food insecure. This study established that household farmers have limited access to agricultural advisory services and financial institutions as compared to their counterparts in the urban centers in Uganda.
Questo studio ha valutato il reddito e lo stato di sicurezza alimentare delle famiglie impegnate nell'agricoltura nel distretto di Mayuge, in Uganda. Per raccogliere i dati è stato utilizzato un metodo di ricerca misto, dove sono state impiegate domande di indagine e guide all'intervista come strumenti di ricerca. Per l'analisi dei dati sono state utilizzate sia analisi descrittive che tematiche. Un campione di 105 è stato utilizzato per il metodo di ricerca quantitativa e 15 agricoltori domestici sono stati selezionati per l'approccio qualitativo. I partecipanti allo studio di età pari o superiore a 18 anni erano ammissibili e inclusi nello studio, mentre le persone di età inferiore a 18 anni sono state escluse e solo gli agricoltori e alcuni funzionari del Ministero dell'agricoltura, dell'industria animale e della pesca. L'attuale studio ha stabilito che il settore agricolo impiega la maggior parte della popolazione rurale e la maggior parte degli agricoltori non svolge attività fuori dall'azienda agricola e pratica un tipo di agricoltura mista, in cui le colture e gli animali sono la loro principale fonte di cibo e reddito. Usano un metodo di coltivazione tradizionale che porta a raccolti relativamente poveri. I risultati dello studio mostrano che la maggior parte della popolazione situata nelle aree rurali dell'Uganda non consuma abbastanza cibi ricchi di vitamina A, proteine e alimenti ricchi di ferro. I risultati mostrano tassi più elevati di carenze croniche di micronutrienti e denutrizione nelle aree remote dell'Uganda. Questo perché la maggior parte delle famiglie ha mostrato di avere un consumo scarso e borderline di alimenti necessari per soddisfare le esigenze nutrizionali. Lo studio ha scoperto che gli agricoltori domestici in Uganda coltivano più colture alimentari di quante ne possano consumare. Tuttavia, la maggior parte di queste famiglie non può sopravvivere con il cibo coltivato per un periodo di tre mesi e oltre. Pertanto, i risultati dello studio indicano che la maggior parte delle aree dell'Uganda è a rischio di insicurezza alimentare. Questo studio ha stabilito che gli agricoltori domestici hanno un accesso limitato ai servizi di consulenza agricola e alle istituzioni finanziarie rispetto alle loro controparti nei centri urbani in Uganda.
Una valutazione dello stato di reddito e sicurezza alimentare delle famiglie impegnate nell'agricoltura: un caso di studio dell'Uganda
NANTONGO, ASSINAH KIZZA
2019/2020
Abstract
This study assessed the income and food security status of households engaged in farming in Mayuge district, Uganda. A mixed research method was used to collect data, where survey questions and interview guides were employed as research instruments. Both descriptive and thematic analyses were used for data analysis. A sample size of 105 was used for the quantitative research method, and 15 household farmers were selected for the qualitative approach. Study participants of 18 years old and above were eligible and included in the study, while persons below 18-years of age were excluded, and only farmers and some officials from the Ministry of Agriculture, Animal Industry and Fisheries. The current study established that the agricultural sector employs the majority of the rural population, and most of the farmers do not operate any off-farm activities, and they are practicing a mixed type of farming, where crops and animals are their main source of food and income. They use a traditional method of farming which leads to relatively poor yields. The study findings show that most of the population located in rural areas in Uganda are not consuming enough foods rich in vitamin A, Protein, and Hem iron-rich foodstuffs. The findings show higher rates of chronic micronutrient deficiencies and undernutrition in remote areas in Uganda. This is because the majority of households shown having poor and borderline consumption of foods required to meet nutrition needs. The study discovered that household farmers in Uganda grow more food crops than they can consume it. However, majority of these households cannot survive on the food grown for a period of three months and above. Thus, the study findings indicate that most areas in Uganda are food insecure. This study established that household farmers have limited access to agricultural advisory services and financial institutions as compared to their counterparts in the urban centers in Uganda.È consentito all'utente scaricare e condividere i documenti disponibili a testo pieno in UNITESI UNIPV nel rispetto della licenza Creative Commons del tipo CC BY NC ND.
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https://hdl.handle.net/20.500.14239/406