The food crisis is hitting the world with alarming force. According to the FAO report, in the year 2017, the number of undernourished people has reached 821 million, and sub-Saharan Africa is one mostly affected region. The trends stem from a number of reasons such as poverty and insufficient awareness, wars, conflicts destroying lands, infrastructure, climate change, lack of agricultural development, urbanization and so on. To achieve food security and SDGs, transformative changes and technological innovations are vitally important playing a fundamental role in supporting family farmers, revitalizing rural areas, creating attractive job opportunities for young people, bringing prosperity to communities as a whole, and helping to achieve the Zero Hunger the world needs. In the thesis, we analyze the role of Technology and Innovation in ensuring Food Security and Sustainable Development in Africa. To build a bright future, it is vital to recognize the role of Science, Technology, and Innovation for inclusive growth and development. The thesis starts giving information about food security and its historical perspective including its types, four dimensions, causes and effects, recent trends and geography of food security. The role of SDG and innovation are also mentioned and suggested solutions to combat it are given. Agricultural Innovation theories:Maltus vs Boserup are also discussed and STI development in Africa jointly with historical perspective is indicated emphasizing the role of Information Communication Technologies and Agricultural Mechanization process in Africa. As an example, the challenges and institutional constraints that Ghana faces are given. Moreover, thesis provides information about the state of Technology and Innovation in Africa, and detailed analysis and description of significant innovations originated from Sub-Saharan Africa, which increases the possibility of internationalization. It states critical importance of Innovation for the continent showing existing opportunities and constraints for Innovation Capacity building. The thesis gives consideration to the roles and contributions of FDI, Youth, Digital Technologies. It also highlights the significance of regional institutional quality and absorptive capacity which is improved by Human Capital Development and Internal R&D and notes capacity factors for the delivery of Human Services providing recommendations for developing countries to achieve sustainable development through Science, Technology, and Innovation. Finally, the thesis presents policy recommendations for countries stating that the development process can be accelerated not only by scientific approaches but also by appropriate policies.

La crisi alimentare sta colpendo il mondo con una forza allarmante. Secondo il rapporto della FAO, nel 2017 il numero di persone denutrite ha raggiunto 821 milioni e l'Africa Subsahariana è una delle regioni maggiormente colpite. Le tendenze derivano da una serie di ragioni come la povertà e l'insufficiente consapevolezza, i conflitti di guerra che distruggono terre, infrastrutture, cambiamenti climatici, mancanza di sviluppo agricolo, urbanizzazione e così via. Per raggiungere la sicurezza alimentare e gli OSS, i cambiamenti trasformativi e le innovazioni tecnologiche sono di vitale importanza svolgendo un ruolo fondamentale per sostenere gli agricoltori familiari, rivitalizzare le aree rurali, creare interessanti opportunità di lavoro per i giovani, portare prosperità alle comunità nel loro insieme e contribuire a raggiungere lo zero Fame di cui il mondo ha bisogno. Nella tesi, analizziamo il ruolo della tecnologia e dell'innovazione nel garantire la sicurezza alimentare e lo sviluppo sostenibile in Africa. La tesi inizia a fornire informazioni sulla sicurezza alimentare e sulla sua prospettiva storica, compresi i suoi tipi, quattro dimensioni, cause ed effetti, tendenze recenti e geografia della sicurezza alimentare. Il ruolo dell'SDG è anche l'innovazione e vengono suggerite soluzioni per combatterlo. Teorie sull'innovazione agricola: vengono discussi anche Maltus vs Boserup e viene indicato lo sviluppo delle STI in Africa congiuntamente alla prospettiva storica, sottolineando il ruolo delle tecnologie di comunicazione dell'informazione e del processo di meccanizzazione agricola in Africa. Ad esempio, vengono fornite le sfide e i vincoli istituzionali che il Ghana deve affrontare. Inoltre, la tesi fornisce informazioni sullo stato della tecnologia e dell'innovazione in Africa e un'analisi dettagliata e una descrizione delle innovazioni significative originate dall'Africa subsahariana, il che aumenta le possibilità di internazionalizzazione. Indica l'importanza fondamentale dell'innovazione per il continente mostrando opportunità e vincoli esistenti per la costruzione di capacità di innovazione. La tesi prende in considerazione i ruoli e i contributi di IDE, gioventù, tecnologie digitali. Sottolinea inoltre il significato della qualità istituzionale regionale e della capacità di assorbimento che è migliorata dallo sviluppo del capitale umano e dalla ricerca e sviluppo interni e rileva i fattori di capacità per la fornitura di servizi umani fornendo raccomandazioni ai paesi in via di sviluppo per raggiungere lo sviluppo sostenibile attraverso la scienza, la tecnologia e l'innovazione. Infine, la tesi presenta raccomandazioni politiche per i paesi affermando che il processo di sviluppo può essere accelerato non solo da approcci scientifici ma anche da politiche appropriate.

Tecnologia e Innovazione per garantire sicurezza alimentare e sviluppo nell'Africa Subsahariana

MAMMADOV, EMIN
2018/2019

Abstract

The food crisis is hitting the world with alarming force. According to the FAO report, in the year 2017, the number of undernourished people has reached 821 million, and sub-Saharan Africa is one mostly affected region. The trends stem from a number of reasons such as poverty and insufficient awareness, wars, conflicts destroying lands, infrastructure, climate change, lack of agricultural development, urbanization and so on. To achieve food security and SDGs, transformative changes and technological innovations are vitally important playing a fundamental role in supporting family farmers, revitalizing rural areas, creating attractive job opportunities for young people, bringing prosperity to communities as a whole, and helping to achieve the Zero Hunger the world needs. In the thesis, we analyze the role of Technology and Innovation in ensuring Food Security and Sustainable Development in Africa. To build a bright future, it is vital to recognize the role of Science, Technology, and Innovation for inclusive growth and development. The thesis starts giving information about food security and its historical perspective including its types, four dimensions, causes and effects, recent trends and geography of food security. The role of SDG and innovation are also mentioned and suggested solutions to combat it are given. Agricultural Innovation theories:Maltus vs Boserup are also discussed and STI development in Africa jointly with historical perspective is indicated emphasizing the role of Information Communication Technologies and Agricultural Mechanization process in Africa. As an example, the challenges and institutional constraints that Ghana faces are given. Moreover, thesis provides information about the state of Technology and Innovation in Africa, and detailed analysis and description of significant innovations originated from Sub-Saharan Africa, which increases the possibility of internationalization. It states critical importance of Innovation for the continent showing existing opportunities and constraints for Innovation Capacity building. The thesis gives consideration to the roles and contributions of FDI, Youth, Digital Technologies. It also highlights the significance of regional institutional quality and absorptive capacity which is improved by Human Capital Development and Internal R&D and notes capacity factors for the delivery of Human Services providing recommendations for developing countries to achieve sustainable development through Science, Technology, and Innovation. Finally, the thesis presents policy recommendations for countries stating that the development process can be accelerated not only by scientific approaches but also by appropriate policies.
2018
Technology and Innovation in ensuring Food Security and Development in Sub-saharan Africa
La crisi alimentare sta colpendo il mondo con una forza allarmante. Secondo il rapporto della FAO, nel 2017 il numero di persone denutrite ha raggiunto 821 milioni e l'Africa Subsahariana è una delle regioni maggiormente colpite. Le tendenze derivano da una serie di ragioni come la povertà e l'insufficiente consapevolezza, i conflitti di guerra che distruggono terre, infrastrutture, cambiamenti climatici, mancanza di sviluppo agricolo, urbanizzazione e così via. Per raggiungere la sicurezza alimentare e gli OSS, i cambiamenti trasformativi e le innovazioni tecnologiche sono di vitale importanza svolgendo un ruolo fondamentale per sostenere gli agricoltori familiari, rivitalizzare le aree rurali, creare interessanti opportunità di lavoro per i giovani, portare prosperità alle comunità nel loro insieme e contribuire a raggiungere lo zero Fame di cui il mondo ha bisogno. Nella tesi, analizziamo il ruolo della tecnologia e dell'innovazione nel garantire la sicurezza alimentare e lo sviluppo sostenibile in Africa. La tesi inizia a fornire informazioni sulla sicurezza alimentare e sulla sua prospettiva storica, compresi i suoi tipi, quattro dimensioni, cause ed effetti, tendenze recenti e geografia della sicurezza alimentare. Il ruolo dell'SDG è anche l'innovazione e vengono suggerite soluzioni per combatterlo. Teorie sull'innovazione agricola: vengono discussi anche Maltus vs Boserup e viene indicato lo sviluppo delle STI in Africa congiuntamente alla prospettiva storica, sottolineando il ruolo delle tecnologie di comunicazione dell'informazione e del processo di meccanizzazione agricola in Africa. Ad esempio, vengono fornite le sfide e i vincoli istituzionali che il Ghana deve affrontare. Inoltre, la tesi fornisce informazioni sullo stato della tecnologia e dell'innovazione in Africa e un'analisi dettagliata e una descrizione delle innovazioni significative originate dall'Africa subsahariana, il che aumenta le possibilità di internazionalizzazione. Indica l'importanza fondamentale dell'innovazione per il continente mostrando opportunità e vincoli esistenti per la costruzione di capacità di innovazione. La tesi prende in considerazione i ruoli e i contributi di IDE, gioventù, tecnologie digitali. Sottolinea inoltre il significato della qualità istituzionale regionale e della capacità di assorbimento che è migliorata dallo sviluppo del capitale umano e dalla ricerca e sviluppo interni e rileva i fattori di capacità per la fornitura di servizi umani fornendo raccomandazioni ai paesi in via di sviluppo per raggiungere lo sviluppo sostenibile attraverso la scienza, la tecnologia e l'innovazione. Infine, la tesi presenta raccomandazioni politiche per i paesi affermando che il processo di sviluppo può essere accelerato non solo da approcci scientifici ma anche da politiche appropriate.
File in questo prodotto:
Non ci sono file associati a questo prodotto.

È consentito all'utente scaricare e condividere i documenti disponibili a testo pieno in UNITESI UNIPV nel rispetto della licenza Creative Commons del tipo CC BY NC ND.
Per maggiori informazioni e per verifiche sull'eventuale disponibilità del file scrivere a: unitesi@unipv.it.

Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/20.500.14239/5538