This work provides an overview of foreign aid and consider specially food aid. Chapter 1 starts defining foreign aid and presenting relevant descriptive facts about it. In addition, it demonstrates a historical review and discusses motivations, determinants and effects about giving aid. The rest of the thesis focuses exclusively on food aid. Chapter 2 provides an overview of the food aid system, and describes its all main components: donors, channels, recipients and policies. Finally, Chapter 3 presents the main economic effects of food aid. These effects are analysed considering mainly the unexpected consequences: destabilization of local markets, the phenomenon of dependency and the impact international trade and consumption patterns.
Questo lavoro fornisce una panoramica degli aiuti internazionali e considera specialmente gli aiuti alimentari. Il capitolo 1 inizia definendo gli aiuti internazionali e presenta dati descrittivi rilevanti al riguardo; mostra una rassegna storica; e discute le motivazioni, i fattori determinanti e gli effetti degli aiuti. Il resto della tesi si concentra esclusivamente sugli aiuti alimentari. Il capitolo 2 fornisce una panoramica del sistema degli aiuti alimentari, e descrive tutti i suoi componenti principali: donatori, canali, destinatari; e spiega anche le politiche dei principali donatori. Infine, il capitolo 3 presenta i principali effetti economici degli aiuti alimentari. Questi effetti sono analizzati prendendo in considerazione soprattutto le conseguenze inattese: la destabilizzazione dei mercati locali, il fenomeno della dipendenza e l’impatto sui flussi commerciali e sui consumi.
Foreign Aid and Food Aid
ROBLES PAJITA, DANNY
2013/2014
Abstract
This work provides an overview of foreign aid and consider specially food aid. Chapter 1 starts defining foreign aid and presenting relevant descriptive facts about it. In addition, it demonstrates a historical review and discusses motivations, determinants and effects about giving aid. The rest of the thesis focuses exclusively on food aid. Chapter 2 provides an overview of the food aid system, and describes its all main components: donors, channels, recipients and policies. Finally, Chapter 3 presents the main economic effects of food aid. These effects are analysed considering mainly the unexpected consequences: destabilization of local markets, the phenomenon of dependency and the impact international trade and consumption patterns.È consentito all'utente scaricare e condividere i documenti disponibili a testo pieno in UNITESI UNIPV nel rispetto della licenza Creative Commons del tipo CC BY NC ND.
Per maggiori informazioni e per verifiche sull'eventuale disponibilità del file scrivere a: unitesi@unipv.it.
https://hdl.handle.net/20.500.14239/9547